dobbelspel yahtzee

Yahtzy

Yahtzy is een enorm populair dobbelspel. Voor dit spel heb je een score blok en vijf dobbelstenen nodig. Iedere speler die aan de beurt is moet de dobbelstenen werpen en moet zo verschillende soorten combinaties maken waarmee punten verdient kunnen worden.

Het spelverloop van Yahtzy

Als een speler aan de beurt is dan mogen de dobbelstenen per beurt drie keer geworpen worden. Bij de tweede en derde worp kunnen er dobbelstenen opzij gelegd worden om zo andere weer opnieuw te werpen. Na de derde worp moet de combinatie van de geworpen dobbelstenen ingevuld worden in het scoreblok. Het invullen van de punten in het scoreblok mag natuurlijk ook al direct na de eerste worp. Als je bijvoorbeeld yahtzy gooit in de eerste worp dan vul je natuurlijk zo snel mogelijk Yahtzy in. Nadat de punten in het scoreblok zijn bijgeschreven is de volgende speler aan de beurt.

Tijdens een spel yahtzy moet iedere speler iedere categorie eenmaal invullen. Het kan voorkomen dat een speler bij een categorie niet aan scoren toekomt en er daarom maar 0 punten moet invullen. Nadat alle spelers alle categorieen hebben ingevuld kan het tellen van de punten beginnen. De speler met het meeste punten is de winnaar.

Om de bonus van het bovenste vak te behalen moet de speler minimaal 63 punten of meer scoren.

Combinatie Aantal punten
Drie gelijke Totaal aantal ogen
Vier gelijke Totaal aantal ogen
Kleine straat 30
Grote straat 40
Full House 25
Kans Totaal aantal gegooide ogen
yahtzy 50

Yahtzy bonus informatie

Een speler kan een yahtzy bonus scoren door meerdere keren een yahtzy (5 gelijke dobbelstenen) te werpen in het spel.
De eerste yahtzy moet ook met een score 50 ingevuld worden als dit niet het geval is kan je de bonus ook niet halen.
De bonus bedraagt 100 bonus punten voor iedere tweede of volgende yahtzy.

Trefwoorden: , , , ,