dobbelspel yahtzee

Trimennen

Trimennen speluitleg

Stef stunt piloot, vikingen, hoger lager of buzzen. Zomaar wat spelletjes die met drank gespeeld worden. Drankspelletjes zijn tegenwoordig helemaal in, ze worden vaak gespeeld in de vooravond van een avondje stappen. Drank in uitgaansgelegenheden zijn meestal aardig prijzig. Het fenomeen ‘indrinken’ wordt daarom steeds populairder. Om het indrinken een extra dementie te geven (het nog leuker te maken), hebben mensen spelletjes met drank bedacht. Deze spelletjes zijn erg gezellig om samen met je vrienden te spelen, je komt namelijk al lekker in de stemming voor een avond stappen.Wil jij een leuk avondje hebben met je vrienden waarbij je een dobbelspel combineert met drank? Dan is trimennen echt iets voor jullie. Plezier gegarandeerd! (het spel kan natuurlijk ook gespeeld worden, zonder dat jullie daarna gaan stappen).

Trimennen

Trimennen is het dobbelspel dat van origine uit Oostenrijk komt. Daar is het begonnen onder de naam three-man, maar naar loop der tijd is het veranderd naar trimen (in het meervoud dus trimennen). Bij dit spel drinkt iedere deelnemer zolang als hij wil en natuurlijk hoelang hij kan. De spelers die niet meer willen / kunnen drinken, vallen af. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om zo lang mogelijk in het spel te blijven.

Het spel wordt gespeeld met twee dobbelstenen. Er moeten minimaal vier en maximaal acht personen aan meedoen. Tijdens het spel hebben jullie niks anders nodig dan deze twee dobbelstenen, drank en veel geduld. Aan dit spel zitten de volgende regels verbonden:
Bij aanvang van het spel, moet er een trimen worden aangesteld. Dit gebeurd door het gooien van de twee dobbelstenen. De eerste persoon die als eerste een drie heeft gegooid of de som drie gooit, wordt de trimen.

Regels

De speler die links van de trimen zit begint. De speler gooit een aantal ogen met de twee dobbelstenen. Deze ogen geven een bepaalde ‘waarde’ aan met daarbij behorende opdrachten. De combinaties van waardes / opdrachten zijn:
Gooien van een 3 of som 3 : de trimen moet drinken
Gooien van som 7 : de persoon LINKS naast de trimen moet drinken
Gooien van som 9 : iedere deelnemer moet drinken
Gooien van som 11 : de persoon RECHTS naast de trimen moet drinken

Extra regeltjes

Daarnaast zijn er nog wat extra regeltjes verbonden aan dit spelletje. Gooit een deelnemer bijvoorbeeld een 1 en een 5, dan moet iedereen zo snel mogelijk met zijn rechter wijsvinger zijn rechter neusvleugel aanraken. Diegene die hiermee het laatste is, moet drinken.Ook de combinatie van een 1 met een 4 heeft een speciale opdracht. Hierbij moeten alle deelnemers zo snel mogelijk hun duim op de rand van de tafel leggen. Diegene die hiermee het laatste is, moet ook drinken.

Battelen

Naast al deze regeltjes is het ook mogelijk om te battelen. Dit gebeurd wanneer een deelnemer van het spel met twee dobbelstenen een dubbele, dezelfde waarde gooit. Diegene die dubbel heeft gegooid mag kiezen met wie hij en / of zij wil battelen. Tijdens de battle wordt er eerst gegooid door de persoon die al dubbel had gegooid. Hierna wordt er gegooid door de zelfgekozen tegenstander. De speler die het hoogst aantal ogen heeft gegooid, moet het aantal ogen in slokken drank opdrinken.
Bij een battle kan er besloten worden om met één of twee dobbelstenen gegooid te worden. Dit is afhankelijk van de deelnemers van het spel.

Wisselen van trimen

In dit spel is het zelfs mogelijk om tussentijds te wisselen van trimen. Dit gebeurd als, de op dat moment aangewezen trimen, zelf het cijfer 3 of een som van 3 gooit. Als hij en / of zij dit heeft gegooid, mag deze persoon zelf een nieuwe trimen uitkiezen. Op deze manier wisselt de rol van trimen, en daarmee de personen die links en rechts van hem zitten.

Neem de regeltjes van te voren goed door!

Zoals je leest zitten er aan trimennen nogal wat regeltjes verbonden. Ondanks de regeltjes is het een super leuk spel om te spelen. Wel is het verstandig om van te voren, zolang jullie nog nuchter zijn, de regeltjes even goed tot jullie te nemen. Je zult namelijk merken dat naarmate het spel vordert je steeds minder oplettend zult zijn. Heel veel plezier met het spelen van dit spel! En mag de beste speler winnen.

Trefwoorden: , , ,