dobbelspel yahtzee

Dobbelspel Sinterklaas

De Sint is weer in het land. Dat betekent dat het tijd is voor cadeautjes en voor een gezellige avond met familie of vrienden. Met kleine kinderen is het spannend als Sinterklaas en zwarte piet een mand vol pakjes komen brengen. Bent u deze deze tijd ontgroeit, dan zijn er andere leuke opties. Het maken van surprises is een goed idee, maar dat is een tijdrovende bezigheid. Als alternatief kunt u kiezen voor een dobbelspel met Sinterklaas als thema.

Bij dit dobbelspel wordt er gespeeld om cadeau’s. De deelnemers rollen een dobbelsteen en moeten hun eigen cadeautjes bij elkaar spelen. Niks is zeker tot aan het einde van het spel. Zelfs heeft u al een cadeau uitgepakt, dan is dit niet automatisch meteen uw eigendom.

Waarschuwing: voor slechte verliezers is dit spel wellicht geen aanrader. Aan het einde van het spel heeft u misschien een heleboel leuke cadeau’s verzameld, maar het is heel goed mogelijk dat u met lege handen naar huis gaat.

Doel van het spel:

Iedereen van een of meer cadeautjes voorzien en het hebben van een leuke avond met een heleboel lol. Dit spel garandeert u een avond vol humor en gezelligheid.

Spelvoorbereiding

-Spreek af wat het budget is. Iedereen moet zich aan de afgesproken richtprijs houden.
-Bepaal het aantal cadeautjes per persoon.
-Pak de cadeaus in. Het dobbelspel is Sinterklaas gerelateerd, dus inpakpapier in stijl is hier gepast.

U kunt zelf kiezen hoe u dit spel wil inkleden. Een voorbeeld:
Koop ieder 3 cadeautjes:
-Iets wat u zelf leuk zou vinden om te krijgen.
-Iets wat u weet dat anderen leuk vinden om te krijgen.
-Iets wat u liever niet wilt krijgen, bijvoorbeeld een blik kattenvoer.

U kunt zelf bepalen hoeveel cadeau’s iedereen koopt en wat de aard van de presentjes is. Als u zou willen, kan er ook met 10 cadeau’s per persoon worden gespeeld.

Spelen maar!

Zorg voor een (grote) dobbelsteen.
Maak ruimte en stel alle cadeau’s op een centrale plaats op.
Ga in een kring om de cadeaus zitten.

Als iedereen zit, kan de eerste ronde van het dobbelspel beginnen.
De jongste speler begint.

De eerste ronde.
In deze eerste ronde is het de bedoeling dat alle cadeaus worden verdeeld. Er worden nog geen pakjes uitgepakt in deze ronde!

Rol de dobbelsteen. Aantal ogen:

1: Geef je cadeau aan een andere speler.
2: Laat de cadeau’s staan. De spelers schuiven allemaal een plaats op naar rechts.
3: Er gebeurt niets. De volgende speler is aan de beurt.
4: Ruil je cadeau met een willekeurige andere speler.
5: Pak een cadeau af van een andere speler.
6: Pak een cadeau van de stapel. Pak dit nog niet uit, het is nog niet van jou!

De tweede ronde.
De ogen van de dobbelsteen behouden hun functie. Het enige wat er verandert, is wanneer een speler 6 ogen gooit.
Bij 6 ogen mag je nu het cadeau uitpakken dat op dat moment in jouw bezit is. Als je meerdere cadeau’s hebt, kies je er 1.
Alle pakjes die al zijn uitgepakt, mogen in deze ronde niet meer worden geruild of weggegeven. Bij 1, 4 of 5 ogen mag de speler die het cadeau ontvangt, dit meteen uitpakken. Daarna kan het dus pas weer geruild worden in de derde ronde.

Als je geen ingepakt cadeau meer bij je hebt, gaat bij 1, 4, 5 of 6 ogen uw beurt voorbij en is de volgende speler aan de beurt.

De derde ronde.
De derde ronde is de laatste ronde. Deze ronde begint zodra alle cadeautjes zijn uitgepakt. Voor deze ronde wordt een eindtijd ingesteld. U kunt zelf bepalen hoe lang u het spel door wil spelen. De richtlijn is 30 minuten. Zodra de tijd is afgelopen, is het spel afgelopen. De cadeau’s die op dat moment in het bezit zijn van de speler, zijn dan van hem of haar.

Het is niet toegestaan om na afloop van het spel de cadeautjes te ruilen.

Variatietips

Dit spel is op meerdere manieren te spelen. De spelregels, zoals hierboven gesteld, zijn 1 manier. Deze regels zijn te gebruiken als leidraad voor uw eigen dobbelspel.

Een aantal tips om het dobbelspel naar eigen inzicht aan te passen:

-Maak opdrachtenkaartjes: bij het gooien van een door uzelf bepaald aantal ogen, pakt de speler een kaart met daarop een uit te voeren opdracht.
-Gedichten schrijven: om in de sinterklaasstemming te blijven, is het leuk om op ieder pakje een grappig gedicht te plakken.
-Wijzig het thema: in plaats van Sinterklaas kunt u ook kiezen voor een ander thema. Kerst, Pasen of een verjaardag zijn geschikte gelegenheden voor een gezellig potje dobbelen.
-Elkaar op het verkeerde been proberen te zetten, door pakjes in te pakken in afwijkende verpakkingen, kan uw dobbelspel betreffende Sinterklaas nog leuker maken.

Trefwoorden: , , ,