dobbelspel yahtzee

Regenwormen uitleg

Regenwormen spelen

Bij regenwormen is het doel om zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen. Je speelt een dobbelspel waarbij je te maken krijgt met lastige situatie aangezien de spelers steeds meer wormen verzamelen en er minder wormen beschikbaar zijn. Dan wordt het dus echt spannend! In deze tekst lees je alle regels en de uitleg van Regenwormen zodat je snel aan de slag kunt.

Voorbereiding

In de verpakking vind je achttien stenen met een cijfer hierop en een aantal wormen. Deze leg je van laag naar hoog naast elkaar op tafel. Even een werkje maar zeker heel belangrijk voor het spel! Daarnaast vind je in de doos acht dobbelstenen waar de spelers mee zullen gooien. Zoals bij veel spelletjes is eerst de jongste speler aan de beurt.

Beginnen maar!

De jongste speler begint met het gooien van de acht dobbelstenen. Bij elke worp kiest de speler een symbool uit. Soms zijn dit getallen en soms zijn dit wormen. Dobbelstenen die door de speler opzij gelegd zijn mogen niet meer worden verandert. Ook mag de speler niet twee keer voor hetzelfde symbool kiezen. Dit is juist het spannendste! Kies jij voor de goede dobbelstenen? Tijdens het gooien mag de speler doorgaan tot alle dobbelstenen aan de kant zijn gelegd, de speler van elk symbool een dobbelsteen heeft verzameld of als de speler zelf kiest om zijn of haar beurt te beeindigen.

Tegels kiezen

Na het gooien kiest de speler een tegel uit de rij welke je eerder hebt klaargelegd. De speler mag kiezen voor een tegel waarbij de waarde op de dobbelsteen gelijk of hoger is dan het getal wat op de steen staat, let op!, de speler moet ook een worm aan de kant gelegd hebben! De worm is vijf punten waard. Het is dus ook belangrijk om de worm mee te tellen in het totaal. Heeft de speler geen worm? Dan mag de speler geen nieuwe tegel pakken.

De spelers leggen hun gewonnen tegels op een stapeltje. De andere spelers mogen ook kiezen om de bovenste tegel van een van de stapeltjes af te pakken als het aantal ogen op de dobbelstenen gelijk of hoger is. Zo kan je dus tegels van elkaar stelen! Is de tegel met jouw aantal ogen niet beschikbaar dan moet de speler kiezen voor een lagere tegel.

Tegels terugleggen

Tijdens het spelen kan het gebeuren dat spelers tegels terug moeten leggen. Dit kan op drie momenten het geval zijn. Het is mogelijk dat een speler alleen nog maar symbolen gooit die hij of zij al aan de kant heeft gelegd. De speler mag dan niet verder gooien en zal een tegel terug moeten leggen in de rij die je in het begin neergelegd hebt. De tweede mogelijkheid is dat de speler vergeten is een worm aan de kant te leggen. Ook dan legt de speler een tegel terug in de rij. De derde mogelijkheid is dat de speler te laag gooit waardoor er geen tegels voor hem of haar beschikbaar zijn. In alle gevallen is het belangrijk dat de speler altijd de bovenste steen van de stapel terug legt. De speler mag vervolgens wel de hoogste tegel in de rij omdraaien zodat deze niet meer mee doet.

Wie wint?

Als alle tegels in de rij op zijn of omgedraaid zijn is het spel afgelopen. Alle spelers hebben dan een stapel tegels verzameld. De spelers tellen het aantal regenwormen op de tegels. De gene met de meeste wormen heeft gewonnen. Gefeliciteerd!

De regels nog eens op een rijtje

- De jongste speler begint

- De speler gooit de dobbelstenen totdat hij of zij besluit te stoppen, acht verschillende symbolen heeft of alle dobbelstenen aan de kant zijn gelegd.

- Om een tegel te pakken moet je altijd een worm hebben gegooid

- Tel het aantal ogen op van de dobbelsteen en de worm (telt voor vijf)en kies een tegel met hetzelfde getal erop.

- Is er geen tegel met hetzelfde getal, kies dan voor een tegel lager

- Alle spelers leggen hun tegels op een stapel zodat een andere speler altijd voor de bovenste tegel kan kiezen

- Een tegel lever je in als je: een te laag aantal ogen hebt gegooid, geen worm aan de kant hebt gelegd of geen nieuwe symbolen aan de kant kan leggen

- Bij het inleveren van de tegel wordt altijd de hoogste tegel in de rij omgedraaid waardoor de tegel niet meer mee doet.

- Als alle tegels op zijn is het tijd om de winnaar aan te wijzen. Wie dan de meeste wormen op zijn of haar tegels heeft wint.

Kortom: Bij het spelen van Regenwormen heb je een beetje geluk nodig waardoor het extra spannend wordt! Ook leer je nog beter rekenen maar boven alles telt dat Regenworm ontzettend leuk is! Veel speel plezier.

Trefwoorden: , , , ,