dobbelspel yahtzee

Dertigen

Dobbelen is een zeer oud spel dat zelfs door de eerste bewoners van ons land al werd gespeeld. De populariteit van het spel is eigenlijk altijd gebleven, getuige de vele verschillende dobbelspellen die we nog steeds kennen. Er zijn namelijk ongelooflijk veel verschillende varianten in de loop der tijd ontstaan. Veel van deze varianten worden nog steeds gespeeld. Niet alle spellen bestaan echter al heel lang. Het spel dertigen bijvoorbeeld is ontstaan in het Antwerpse studentenleven en is dan ook heel erg geliefd onder studenten. Het zijn echter lang niet alleen studenten die dit spel regelmatig spelen. In dit artikel bespreken we het spel en de spelregels!

Wereldkampioenschap dertigen

Er zijn ontelbaar veel redenen waarom een bepaald spel populair kan worden. Bij dertigen zijn die redenen eenvoudig: het spel is ontzettend spannend en veelzijdig waardoor veel mensen het leuk vinden om te spelen. Het is niet lukraak de dobbelstenen gooien en geluk hebben, zoals bij veel andere spellen met dobbelstenen. Tactiek speelt namelijk ene erg belangrijke rol in dit spel. Het spel is zelfs zo geliefd dat er elk jaar een speciaal wereldkampioenschap wordt georganiseerd. Dat vindt uiteraard in Antwerpen plaats, de stad waar het spel ooit door studenten werd uitgevonden. Het wereldkampioenschap dertigen vindt elk jaar plaats op de laatste vrijdag van april.

Wat heb je nodig?

Het geheim van het succes van veel spellen die in cafes gespeeld worden, is dat je er weinig voor nodig hebt. Met hooguit een stok kaarten of enkele dobbelstenen kun je ontzettend veel verschillende spelletjes spelen. Ook bij dit spel heb je niet veel nodig. Het belangrijkste is dat je zes dobbelstenen hebt. Daarnaast is het handig om pen en papier te hebben. Hiermee kun je de score namelijk bijhouden en voorkom je onenigheid. Tot slot kiezen sommigen ervoor om te spelen met een dobbelbak. Dat is uiteraard niet noodzakelijk of verplicht, maar het maakt het spel wel stukken gemakkelijker en je raakt in ieder geval niet zo snel dobbelstenen kwijt.

Hoe werkt het?

Laten we nu eerst eens kijken naar de regels van dit dobbelspel. Iedere spelers heeft aan het begin van het spel standaard dertig punten. De eerste speler die vervolgens op nul of minder dan nul punten komt verliest het potje. Uiteraard is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Wanneer je aan de beurt bent, begin je met het gooien van zes dobbelstenen. Na je worp moet je minstens één dobbelsteen aan de kant leggen. Dat mogen er uiteraard ook meer zijn. Met de overige dobbelstenen gooi je opnieuw en vervolgens dien je nog eens minimaal één dobbelsteen opzij te leggen. Dit herhaal je net zo lang tot alle dobbelstenen aan de kant liggen.

De score

Als alle dobbelstenen aan de kant liggen, zijn er ruim genomen drie verschillende mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat er precies dertig ogen liggen. In dat geval verandert er bij dit dobbelspel niets aan je score en blijf je op dertig punten staan. Je beurt is voorbij en de volgende speler mag beginnen met gooien. Een andere mogelijkheid is dat je minder dan dertig ogen hebt gegooid. Het aantal ogen dat je hebt gegooid wordt afgetrokken van de dertig punten waar je mee begint. Je komt hierdoor dichter bij de nul en daarmee ook direct dichter bij het verliezen van het spel.

Meer dan dertig

De derde mogelijkheid bij dertigen is dat je met de dobbelstenen meer dan dertig ogen gooit. In dat geval ontstaat er de mogelijkheid om bij je buurman punten weg te spelen. Allereerst wordt het verschil tussen het aantal gegooide ogen en de dertig geteld. Dit kan maximaal zes zijn, aangezien de hoogste score met zes dobbelstenen 36 is. Vervolgens neemt de speler die aan de beurt was opnieuw alle zes de dobbelstenen en gooit hiermee. Wanneer er een dobbelsteen tussen zit, die gelijk is aan het verschil dat zojuist geteld is, wordt deze aan de kant gelegd. Vervolgens wordt er nogmaals gegooid en dit herhaalt zich tot je er in een worp geen dobbelsteen meer bij is, die gelijk is aan het eerder geteld verschil. Dat kan dus ook al direct tijdens de eerste worp! De dobbelstenen die aan de kant gelegd werden, worden opgeteld. De uitkomst hiervan wordt afgetrokken van het puntentotaal van de rechterbuurman. Heel soms komt het voor dat je met alle zes de dobbelstenen het aantal ogen gooit dat gelijk is aan het getelde verschil. In dat geval heb je pech en worden de punten niet van je buurman maar van je eigen punten afgetrokken.

Varianten

Uiteraard kun je dit dobbelspel op verschillende manieren spelen. Sommigen beginnen direct overnieuw zodra iemand verliest, waarbij de verliezer moet betalen of een rondje moet halen. Anderen spelen op basis van een knock-out systeem en laten het dobbelspel daarmee net zo lang duren tot er één iemand over is. Vast staat dat dertigen een leuk en afwisselend spel is, waarbij tactiek erg belangrijk is. Probeer het gerust eens uit met een groep vrienden of speel het eens online om te oefenen!

Trefwoorden: , , ,