dobbelspel yahtzee

Democratie

Democratie is een spel dat met dobbelstenen gespeeld wordt. Er kunnen 5 tot 20 spelers meespelen maar er is zelfs plek voor meer dan 20 spelers.

Democratie wordt gespeeld met drie dobbelstenen. Ook is er genoeg papier nodig om de wetten die gemaakt worden op te kunnen schrijven.

Het doel van democratie

Het is de bedoeling om als speler 250 punten te behalen. Verder kan het spel op de volgende drie manieren eindigen:
-Een van de speler haalt 250 punten
-Er blijft een speler over die niet door een spelregel weggestemd is.
-Er blijft nog maar een speler over doordat andere spelers zich overgeven.

Beginnen met democratie
Er moet met alle dobbelstenen gegooid worden om te kijken wie er mag beginnen. De speler die het hoogste aantal ogen gooit mag beginnen met het spel. De speler die begint gooit alle dobbelstenen,telt het aantal gegooide ogen en schrijft het op het score formulier. Daarna doet iedere speler die links van elkaar zit hetzelfde totdat de laatste in de rij aan de beurt is geweest. Daarna is de eerste speler weer aan de beurt,maar nu mag deze speler een ”wet” in gaan voeren.
Nu wordt het rijtje weer naar links afgegaan en mag de laatste speler bij iedere ronde ook een ”wet” invoeren.

Hieronder staan de wetten als er 5 of 6 spelers meedoen. Ook bij 7 of nog meer spelers kan dit handige schema aangehouden worden,het is wel handig om dan extra rondes in te voeren.

5 spelers
SpeelRonde Wetten bedenker
1 Speler 1 en 5
2 Speler 2 en 4
3 Speler 3
4 Speler 1 en 5
5 Speler 2 en 4
6 Speler 3
7+ Etcetera

6 spelers
SpeelRonde Wettenbedenker
1 Speler 1 en 6
2 Speler 2 en 5
3 Speler 3 en 4
4 Speler 1 en 6
5 Speler 2 en 5
6 Speler 3 en 4
7+ Etcetera

Verboden wetten bij Democratie
-Wetten die gaan over het uiterlijk ”Bij iedere speler die iets roods aan heeft,zullen er tien punten per beurt afgaan”.
-Wetten waardoor het spel geen einde kent zoals ”Als je over de 200 punten komt ,gaan er 50 punten af”.
-Wetten die bijna iedere speler behalve een select klein groepje buitensluiten.
-Wetten waardoor punten aantallen snel kunnen stijgen en dalen, zoals ”Als er zes wordt gegooid zul je terug moeten naar 0 punten”.
-Wetten die oudere wetten of nieuwe wetten ongedaan maken zoals bijvoorbeeld ”Het is niet meer mogelijk om wetten over punten aantallen aan te maken”.

Opmerkingen over de wetten bij Democratie (met handige tips)
-In het begin bij Democratie zullen er veel wetten bij gaan komen die spelers zelf voordeel geven zoals bijv :”Áls je vijf gooit,worden er tien punten bij de score opgeteld”.
-Als het spel inmiddels al een tijdje bezig is,zullen er behoorlijk wat wetten bij komen van spelers die buitengesloten of teruggedrongen zijn.
-Als een speler meer dan 200 punten haalt, dan zullen er wetten komen die de speler buiten zal sluiten. Of de spelers die minder punten hebben zullen spelregels gaan bedenken om zo het veld te ruimen.

Trefwoorden: , , , ,