dobbelspel yahtzee

Blufpoker

Blufpoker is een poker variant die met dobbelstenen gespeeld wordt en waaraan 3 tot 6 spelers mee kunnen doen. Het spel wordt gespeeld met een beker, en een gladde tafel zodat de beker waar de dobbelstenen onder liggen wel kan schuiven zonder dat de dobbelstenen verward raken.

Het doel van Blufpoker is om andere spelers strafpunten te laten bezorgen dit kan je doen door hoger te gooien dan je tegenstanders. Iedere ronde zal eindigen als een speler een strafpunt ontvangt. Wie zeven strafpunten ontvangt zal de verliezer zijn die een rondje moet geven.

Van Blufpoker zijn meerdere varianten die gespeeld worden. In deze uitleg staan de spelregels van een van de meest gespeelde varianten.

Een soort gelijk spel en nog meer lijkend op poker is Chapeau. Dit populaire dobbelspel wordt gespeeld met een beker en vijf dobbelstenen. De dobbelstenen zijn gekenmerkt met aas,heer,vrouw,boer,tien en negen op staan.

Het verdere spelverloop
Als alle spelers aan tafel zitten kan het spel beginnen. Een speler die aan de beurt is moet een worp maken en zal deze worp door moeten geven aan de volgende speler aan tafel. De dobbelstenen zullen een bepaalde waarde hebben. Ligt er een zes vier drie ,dan is 643 de hoogste waarde die deze worp presenteert. De waarde van de worp zal deels of verborgen onder de beker liggen of is zelfs geheel zichtbaar.Als er een worp wordt doorgegeven moet de speler hardop een getal opnoemen die voor alle spelers hoorbaar moet zijn. De speler die het getal opnoemt beweert op deze manier dat de waarde van de worp minimaal het genoemde getal is.

Een speler die een worp ontvangt heeft de volgende twee mogelijkheden:

1: De speler gelooft niet dat de waarde van de worp hoger of gelijk is aan het getal dat door de vorige speler die aan de beurt was genoemd werd. De speler zal nu hardop ”Bluf” moeten zeggen en de beker rechtshandig op te tillen zodat de gehele waarde van de worp volledig zichtbaar wordt. Als de speler gelijk heeft en er een lagere waarde ligt dan wat de vorige speler doorgaf dan zal deze speler een strafpunt ontvangen. Als de speler toch ongelijk heeft en er een waarde ligt die hoger of gelijk is aan wat de vorige speler genoemd had dan krijgt de speler zelf een strafpunt.

Na deze gebeurtenissen is het einde van de ronde aangekomen. De speler die in deze ronde een strafpunt ontving zal met de volgende ronde beginnen.

2: De speler accepteert de worp. De speler gelooft dus dat de waarde van de worp hoger of gelijk is aan het getal dat de vorige speler doorgaf. Het zal nu niet meer uitmaken of het getal er wel of niet ligt. De speler zal nu verplicht zijn om de volgende worp door te geven aan eerstvolgende speler de worp die doorgegeven moet worden moet wel hoger zijn dan de speler zelf had mee gekregen.

De eerste worp van een ronde gaat als volgt : De speler die als laatste een strafpunt kreeg mag de eerstvolgende ronde beginnen en mag dan bepalen of hij een getal naar rechts of links doorgeeft. De richting zal gedurende een ronde niet gewijzigd kunnen worden. De speler zal alle dobbelstenen onder de beker moeten gooien en afgeschermd kijken naar de waarde. Als de speler niet tevreden is mag er wel opnieuw gegooid worden. Als de speler dan nog niet tevreden is mag er zelfs nog voor een derde keer gegooid worden. De derde worp moet dan wel blind doorgegeven worden.

De Poker waarde
Poker is in dit spel drie keer hetzelfde aantal ogen. Poker drie is drie-drie-drie. Iedere poker is hoger dan 665 ( is hoogste niet Poker worp.) Wanneer een poker in dit spel geaccepteerd wordt dan krijgt de volgende speler de kans om zelf binnen drie worpen Poker te gooien.Dit zal open moeten gebeuren (geen beker). Bij de eerste worp worden alle dobbelstenen gegooid,waarna de dobbelstenen ernaast gelegd kunnen worden. Als het niet lukt om Poker te werpen dan zal deze speler een strafpunt krijgen. Als het de speler wel lukt om Poker te gooien die gelijk of lager is dan de poker die de speler kreeg dan zal niemand een strafpunt ontvangen. Lukt het de speler om een hogere poker te gooien dan zal de voorgaande speler een strafpunt ontvangen.

Het spel is afgelopen als een van de deelnemende zeven strafpunten heeft ontvangen. Dit leuke dobbelspel kent uiteindelijk dus geen winnaar maar alleen een verliezer. Een winnaar in dit spel is uiteraard niet nodig omdat het om het ronde gaat die de verliezer aan de andere spelers moet geven.

Hieronder zijn alle mogelijke worpen van Chapeau poker nog eens weergegeven. De combinaties zijn van hoog naar laag weergegeven.

211 421 522 544 633 653 665
221 422 531 554 641 654 111
311 432 532 611 642 655 222
321 433 533 621 643 661 333
331 443 541 622 644 662 444
332 511 542 631 651 663 555
411 521 543 632 652 664 666

Trefwoorden: , , , , , , ,