dobbelspel yahtzee

5000en

5000en

5000en is een uitdagend dobbelspel. Volwassenen en wat oudere kinderen worden uitgedaagd om het spel kien te spelen. Soms is lef nodig, maar op andere momenten kan voorzichtigheid geen kwaad.

5000en is net zoals andere dobbelspelen een kansspel. Dobbelen is al een zeer oud in spel. De oudste dobbelsteen werd gevonden in Iran en is waarschijnlijk rond de vijfduizend jaar oud. Vaak werd dobbelen gezien als een eenvoudige manier om bijvoorbeeld een ruzie of meningsverschil op te lossen. Ook werd het dobbelspel gespeeld om goederen te verdelen of gewoon als tijdverdrijf.

Benodigdheden

- zes dobbelstenen
- pen en papier

Aantal spelers

Minimaal 2

Doel van het spel
Zo snel mogelijk zoveel mogelijk punten bij elkaar dobbelen. De speler die als eerste 5000 of meer punten heeft is de winnaar van het spel.

Start van het spel
Voor de start van het spel gooit elke speler met 1 dobbelsteen. De speler met de hoogste score, mag beginnen. Elke speler begint met 0 punten.

5000en Spelregels

Elke beurt begint met de worp van 6 dobbelstenen. Na een worp moeten er minimaal 1 of meerdere dobbelstenen met punten opzij gelegd worden. De volgende dobbelstenen en combinaties leveren punten op:

5: 50 punten
1: 100 punten
1-1-1: 1000 punten
2-2-2: 200 punten
3-3-3: 300 punten
4-4-4: 400 punten
5-5-5: 500 punten
6-6-6: 600 punten
1-2-3-4-5-6: 1500 punten

Deze punten gelden alleen als ze in een worp tegelijk gegooid worden.Als er dobbelstenen opzij gelegd zijn, wordt deze score genoteerd of onthouden. Er wordt verder gespeeld met de rest van de dobbelstenen. Opnieuw moeten er dobbelstenen met punten opzij gelegd worden. De beurt mag beëindig worden als de score van de opzijgelegde dobbelstenen totaal 350 punten of meer is. Er mag ook doorgespeeld worden, maar hier kleeft een risico aan. Als een speler in een worp namelijk geen punten gooit, dan vervallen alle punten in die beurt. Er worden dus geen punten opgeschreven en een volgende speler speelt verder.

Wat moet je doen als alle dobbelstenen opzij gelegd zijn?
Er zijn dan 2 opties:
optie 1: de speler beëindigt zijn beurt en noteert de punten.
optie 2: de speler speelt door en begint opnieuw met 6 dobbelstenen. De bij elkaar gespeelde punten blijven staan, maar wel moeten er weer minimaal 350 punten gescoord worden. Lukt dit niet dan mogen er geen punten opgeschreven worden.

Spelvariaties
- Het aantal punten dat gehaald moeten worden om te winnen kan gewijzigd worden. Schroef het aantal op naar bijvoorbeeld 10.000.
- Speel meerdere rondes. Spreek af dat een ronde is afgelopen als een speler 5000 punten of meer heeft. Punten boven de vijfduizend worden echter teruggerekend bij de volgende beurt. Een speler kan dan dus een ronde starten met bijvoorbeeld 150 punten in de min.

Dobbelen op het internet

Op internet zijn verschillende dobbelspelen te vinden. Vaak is kun je een spel meteen spelen, maar soms wordt er eerst een registratie gevraagd. Het kan ook zijn dat er gespeeld wordt om geldbedragen.

Trefwoorden: ,